Suikerziekte

<DIABETES MELLITUS>

Diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte van de stofwisseling als gevolg van verstoorde werking van insuline. Er bestaat óf een tekort aan insuline of insuline werkt minder goed in het lichaam. Het gevolg daarvan is dat het glucose (=suiker) gehalte in het bloed te hoog is. De aandoening zorgt voor een vertraging van genezingsprocessen van het lichaam en een afname van de conditie. Daarnaast geeft het een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk en op de lange termijn ook kans op afwijkingen van ogen, nieren en zenuwen.

Er bestaan verschillende soorten diabetes. De meest voorkomende soort is diabetes type 2: negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op.

Er zijn ook mensen bij wie het afweersysteem de cellen aanvalt, die insuline aanmaken. Dit komt door een fout in de cellen die insuline maken. Dan is er sprake van diabetes type 1. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Ze kunnen geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is.

Oorzaak en ontstaanswijze
Het is nog onbekend waardoor diabetes mellitus precies ontstaat. Wel is bekend dat er risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2. Deze zijn overgewicht, roken, ongezond eten, weinig lichaamsbeweging, ouder worden en erfelijkheid.

Diabetes type 1 is  daarentegen een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt. Normaal ruimt het afweersysteem alleen ziektes op. Maar in het geval van diabetes type 1 vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken, in de alvleesklier.  Onbekend is nog precies waardoor diabetes type 1 ontstaat. Het begint met aanleg voor diabetes type 1, ook zonder diabetes in de familie.

Klachten en verschijnselen
Veel symptomen van diabetes lijken op dingen die u allemaal wel eens heeft, zoals vermoeid en futloos zijn. Vaak hebben mensen jarenlang niet door dat ze de aandoening hebben. Want niet iedereen heeft duidelijke klachten die horen bij diabetes.

Diabetes type 2 komt het meest voor en is het moeilijkst te herkennen. Aanwijzingen kunnen zijn: veel dorst en last hebben van een droge mond, veel plassen, vermoeidheid, last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien, vertraagde wondgenezing, kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen en infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking.

Daarentegen wordt diabetes type 1 meestal snel ontdekt. Iemand met onbehandelde diabetes type 1 drinkt heel veel, valt af en voelt zich in korte tijd zo ziek dat hij wel naar de huisarts gaat. Bij diabetes type 1 zijn mogelijke klachten: veel dorst, veel plassen, afvallen zonder dat daar een reden voor is, ziek en beroerd voelen, veel honger hebben, of juist helemaal niet, wazig zien en misselijk zijn of overgeven.

Behandeling
Diabetes type 2 behandelt u grotendeels zelf: alle dagen keuzes maken over eten, genoeg bewegen en vaak ook denken aan medicijnen. De meeste diabeten hebben vooral te maken met de huisartsenpraktijk. Hier komt u bij de huisarts,  praktijkondersteuner en/of diabetesverpleegkundige. De huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar een internist in het ziekenhuis, een diëtist, maatschappelijk werker, pedicure, psycholoog of de fysiotherapeut.
De rol van de fysiotherapeut is er voornamelijk op gericht om u te helpen bij het ontwikkelen van een gezond beweegpatroon. Immers verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat door te bewegen de insulinegevoeligheid verbetert, maar ook dat de  glucosetolerantie stijgt voor mensen met diabetes. Tevens helpt bewegen bij het verbeteren van uithoudingsvermogen, spierkracht, het balans gevoel en het algemene welbevinden.
Ook verbetert het de lichaamssamenstelling en het gewicht, en vermindert het de risico’s op hart- en vaatziekten en botontkalking.

Binnen Fysio Team Texel zijn Sanne van Althuis en Ingeborg Wijbrands specifiek opgeleid om de mensen met diabetes mellitus te begeleiden
bij het ontwikkelen van zo’n gezond beweegpatroon. Tijdens de intake bij een van deze fysiotherapeuten worden uw klachten zorgvuldig besproken evenals uw gezondheid en uw dagelijkse functioneren. Vervolgens wordt er gezamenlijk met u een behandelplan opgesteld,
afgestemd op de fysieke mogelijkheden en uw persoonlijke doelen/wensen. U kunt hierbij denken aan doelstellingen op het gebied van; conditie, kracht en balans -en coördinatie. Indien nodig zal de behandeling ook afgestemd worden met andere zorgverleners.

Vervolgens start het trainingstraject. Bij Fysio Team Texel doet u dat door deel te nemen aan de beweeggroep voor mensen met diabetes
mellitus. In een kleine groep van maximaal 6 personen, wordt u begeleid door de fysiotherapeut en werkt u aan uw persoonlijke trainingsdoelen. De kosten voor de beweeggroep worden mogelijk vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Voor meer info kunt u terecht
bij onze specialisten Sanne van Althuis of Ingeborg Wijbrands.

    Ingeborg Wijbrands, gespecialiseerd in revalidatie bij diabetes mellitus